A tudományos vizsgálatok

A mai kor tudománya, képes megállapítani, különböző tárgyak korát, eredetét, készüljön az 50, avagy 2000 évvel ezelőtt. Fantasztikus! A tekercsek esetében az Olasz Nemzeti Részecskefizikai Intézet kutatói, protonnyalábók segítségével próbálták megfejteni a tekercsek eredetét. A vizsgálathoz a 8,5 méter hosszú Templom tekercset választották, mert ez a lelet a legkevésbé szennyezett. A tekercs egy 7 centiméteres részét, úgynevezett röntgen- és  protonindukált röntgenemissziós analizisnhttp://4.bp.blogspot.com/_lpp7gJF8X3g/THTUjh1fnXI/AAAAAAAAAwU/GUxK0LgoLWw/s1600/174749296-324867f4-1cc6-4bb3-aea8-9ad31eef29c0.jpgek vetették alá. A kutatók elsősorban a vízre koncentráltak, hisz a tekercs anyaga pergament, tehát állatibőrből készült, aminek az előállításához sok vízre van szükség. A hasonlóságot keresték, a pergamen vegyi összetétele, illetve a Kumrán térségben található vízforrások speciális összetétele között. A kutatók fogták a tekercs darabját, majd megbombázták röntgensugarakkal, majd egy adag alfa-részecskékkel. Az alfa-részecske a hélium leggyakoribb izotópjának  a hélium-4 izotópjának az atommagja.(Itt figyeltem kémia órán! :) A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a minták nagyrésze tartalmaz klórt, valamint brómot. S a klórnak a brómhoz http://1.bp.blogspot.com/_lpp7gJF8X3g/THTUjPMatBI/AAAAAAAAAwM/m--VvD2cUF4/s1600/175042898-766bff2f-c364-4a79-b3e4-6d41c3f15e36.jpgviszonyított aránya a Templomtekercsben háromszor magasabb, mint ez általában a tengervízre jellemző. Ergo: a kutatók arra következtettek, hogy a tekercsek előállításához a Holt-tenger vizét használták. Tehát, a tekercsek a Holt-tenger környékéről valók.  A jövőben a kutatók a tintára összpontosítanak.

A Holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben beduin pásztorok találták a Qumran hegység egyik barlangjában. A későbbiekben – beduin sírrablók és hivatásos régészek egyaránt – további barlangokat fedeztek fel, összesen tizenegyet, innen 12 teljes és több ezer töredékes irat került elő, a kéziratok között 800-nál is több eredeti szöveg van. A tekercseket hosszúkás, kb. 60 cm magas agyagkorsók őrizték, melyeket viasszal légmentesen lezártak, emiatt   hosszú időn át fennmaradhattak a leletek. A tekercsek anyaga többségében pergamen illetve papirusz, a rajtuk szereplő írások nyelve leginkább héber, de van görög, illetve arámi nyelvűt tartalmazó is, korban pedig a Kr. e. II. század és Kr. u. 1. 70.  között készítették. A tekercsek szerzői az esszénus közösség tagjai voltak. A kéziratok között Eszter könyvének kivételével a héber Biblia valamennyi könyve megtalálható, de vannak apokrif iratok is.

Deo Gratias!

 

Szerző: Mucurka  2011.04.17. 17:53 Szólj hozzá!

Címkék: vallás világ hit

A bejegyzés trackback címe:

https://ergosum07.blog.hu/api/trackback/id/tr642834068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
websas.hu
süti beállítások módosítása
counter