1947-ben a Qumran-hegység egyik barlangjában beduin pásztorok elveszett kecske után kutatva, bátran mondhatjuk, hogy az évezred legnagyobb "szenzációjára" bukkantak. 60 cm méter magas, hosszúkás agyagkorsókban pergamen, illetve papirusz tekercseket találtak. A korsókat viasszal zárták le, ez tette lehetővé azt, hogy ilyen hosszú időn keresztül fennmaradhatott.

https://www.youtube.com/watch?v=_BjXvZK2TO0&feature=related

 

A legnagyobb jelentőségű tekercs az Ézsaiás tekercs, 7, 34 méter hosszú, és nagyrészt épségben maradt. A tekercsek nyelvezete héber, görög, és arámi. Korban, a Kr.e 1. illetve a Kr.u. 2. századra tehető. A tekercsek Eszter könyvét kivéve a teljes ószövetségi írásokat tartalmazzák. Ezenkívül számos imát, Szentírás magyarázatot tartalmaz. A politika ebben az esetben is közbeszólt. Ebben az időben alakult meg az új zsidó állam, a határok eltolódtak, tulajdonképpen a politikai behatások miatt a tekercsek kutatása nem haladt előre. 1954-től a Palesztin Régészeti Múzeum pincéjében létrehoztak egy lényegében teljesen primitív kutatóközpontot, ahol a leleteket vizsgálták A pénzhiány, felszerelés hiány, valamint a környezeti behatások figyelmen kívül hagyásának (a levegő páratartalma, fényhiány) következtében számos darab megsemmisült, tulajdonképpen szétfoszlott. Hogy érzékeltessem mennyit haladt előre a tudomány nem egészen 50 év alatt...Ma, olasz tudósok részecskegyorsítókban protonnyalábok segítségével vizsgálják a leleteket. A tekercseket rejtélyek, számos kérdések övezik. Megpróbálom ezeket megvilágítani! ;)

www.nelc.ucla.edu/qumran/images.html

Folytatás következik.

Szerző: Mucurka  2011.04.09. 16:09 Szólj hozzá!

Címkék: vallás világ hit

A bejegyzés trackback címe:

https://ergosum07.blog.hu/api/trackback/id/tr792812251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
websas.hu
süti beállítások módosítása
counter